Meer over … Roodheid, Rosacea en Couperose

rosacea roodheid couperose huidinstituut huidverbetering aerde gemert

Rode adertjes, blozen, een rode neus, rode wangen met ontstekingen, ROODHEID is er in vele varianten en het zijn verschillende huidaandoeningen. We onderscheiden couperose en rosacea.

In deze blog vertellen we je graag meer over de verschillen, geven we je tips, bespreken we methodes om roodheid effectief aan te pakken en geven we je onze skincare tips voor thuis.

Rode adertjes, en ook rode adertjes in de vorm van een spinnetje zijn blijvend verwijdde haarvaatjes die aan de buitenzijde van de huid zichtbaar zijn. De gesprongen adertjes zie je voornamelijk op wangen, de zijkanten van de neus of op de kin. En kunnen worden veroorzaakt door erfelijkheid, blootstelling aan de zon, alcoholgebruik, temperatuurwisselingen of medicatie. Dit alles valt onder de term COUPEROSE!

Onze tips om gesprongen adertjes – couperose te voorkomen:

• Voorkom overmatig alcoholgebruik, en stop met roken.
• Bescherm je huid met een hoge beschermingsfactor tegen de zon.
• Pittig eten vermijden
• Temperatuurwisselingen; warmte en koude vermijden.
• Last van gesprongen adertjes, start tijdig met behandelen om ervoor te zorgen dat het niet verergert.

Roodheid gecombineerd met kleine puistjes en soms zelfs zwelling en warmte kan ROSACEA zijn. Het is een huidaandoening die veel voorkomt in het gezicht, en vaak ik een vlindervorm. De exacte oorzaak van rosacea is nog niet bekend, maar wel is bekend dat dit vaak word veroorzaakt door een reactie op het afweersysteem, een verstoring van je darmbacteriën en de demodexmijt.

Onze tips om rosacea onder controle te krijgen:

• Raadpleeg een gespecialiseerd huidspecialist, rosacea gaat zelden vanzelf weg.
• Volg de skincare- en leefstijladviezen van de huidspecialist op.
• Krab de kleine ontstekingen niet open, en stop met het continue aanraken van je huid.
• Intensieve skincare zoals zuren en / of scrubs vermijden.
• Gebruik pre- en probiotica om je darm microbioom gezond te houden.
• Vermijd zuivelproducten, alcohol en roken.
• Gebruik dagelijks een zonbescherming, en smeer deze meerdere keren per dag.

Wat kunnen de huidspecialisten van AERDE Huidinstituut voor je betekenen:

IPL

We behandelen couperose door middel van Vasculaire IPL behandelingen. Na gemiddeld 1-3 IPL behandelingen met een tussenpose van 4-6 weken zien we duidelijk minder roodheid en vaatjes.
Door de lichtflits en warmte afgifte van de IPL zorgen we ervoor dat de overbodige haarvaatjes worden geëlimineerd. Het lichaam ruimt dit zelf op en herstelt zonder littekenvorming.

Coagulatie

Doormiddel van een stroomstootje kunnen we gesprongen adertjes effectief verwijderen. Met een naaldje wordt het vaatje behandeld. De hoogfrequente wisselstroom zorgt voor warmte die door de uiterst dunne naald stroomt. Met de naald wordt de te behandelen huid aangestipt en vindt ter plaatse coagulatie (bloedstolling) plaats. Direct resultaat! Er zal een korstje vormen op de huid wat snel en littekenloos zal verdwijnen.
Belangrijk om te weten: we kunnen vaatjes het beste behandelen als deze nog rood van kleur zijn. Zodra de vaatjes blauw-paars worden word het steeds lastiger. Ben er dus op tijd bij!
Vlak na de behandeling van IPL en coagulatie kan het voorkomen dat de huid roodheid en soms zelfs een beetje zwelling geeft. Dit trekt in de komende dagen erna weer weg. Wel héél belangrijk: goed smeren met een hoge SPF!

Naast bovenstaande behandelingen worden ook (fruitzuur) peelingen effectief ingezet om roodheid aan te pakken. Hiermee werken we op kalmering, versterking van de haarvaatjes, huidherstel en het microbioom. Hiervoor zetten wij Forlle`d en PCA Skin producten in! Afhankelijk van de roodheid zal de huidspecialiste een effectief peeling plan op maat maken.

Behandelen van rosacea heeft vaak wat langer de tijd nodig om te verminderen en onder controle te krijgen omdat er veel verschillende triggers zijn. Rosacea is vaak erfelijk en hierdoor kan men dus gevoeliger zijn. Ook dan kunnen we rosacea onder controle krijgen én houden met een passend en persoonlijk behandelplan.

De huidspecialiste kijkt niet enkel naar je huid maar zal ook met je onderzoeken wat de oorzaak van de roodheid is, en wat de triggers zijn. Heb je darmklachten, eet je gezond, ervaar je veel stress, heb je een overmatige blootstelling aan zon of is de roodheid bijvoorbeeld ontstaan na je zwangerschap of in de overgang?


SKINCARE TIPS:
PASCAUD Code C Serum, pHformula Vita B cream, PCA Skin Anti-Redness Serum en Forlle’d Platinum lotion.

We begrijpen maar al te goed dat het heel lastig is om zelf te beoordelen welke vorm van roodheid dat je hebt. Daarom kijken we graag met je mee en kunnen we na een uitgebreid intake gesprek met huidscan een behandel advies op maat maken.
Een passend en persoonlijk advies om de roodheid effectief aan te pakken.

Liefs Annemiek & Sanne
AERDE Huidinstituut Gemert