Meer over Gerstekorrels

Vaak verward met witte puistjes of acne, zijn gerstekorrels die vervelende, in het oog springende witte bultjes. Maar wat zijn ze eigenlijk en hoe kun je ermee omgaan?

Gerstekorrels, bekend als milia, komen veel voor rond de ogen en neus, en hoewel ze meestal vanzelf verdwijnen, kunnen ze je gezicht ontsieren en wil je er graag vanaf.

Wat zijn gerstekorrels precies?

Gerstekorrels zijn kleine cystes (1 tot 2 mm groot) gevuld met keratine, hetzelfde materiaal als je nagels en haren. In tegenstelling tot puistjes, die worden veroorzaakt door talg, ontstaan gerstekorrels vaak door een vochttekort in de huid. Ze zijn volkomen onschuldig maar ongewenst. Als ze niet verdwijnen, kunnen ze groter worden en zelfs in groepjes voorkomen.

Gerstekorrels voorkomen doe je zo!

Volledig voorkomen van gerstekorrels is lastig, vooral als je er gevoelig voor bent. Maar je kunt wel proberen je huid voldoende te hydrateren (voldoende water drinken en hydraterende huidverzorgingsproducten gebruiken, zoals hyaluronzuur). Daarnaast is dagelijkse zonbescherming en een goede reiniging van je huid essentieel. Exfoliëren (één tot twee keer per week) kan ook helpen. Kies een exfoliant die past bij jouw huid en laat je adviseren door een huidspecialist, aangezien gerstekorrels vooral ontstaan op een droge, niet-geëxfolieerde huid met ophopingen van dode huidcellen.

Hoe kunnen gerstekorrels worden verwijderd?

Omdat de huid boven een gerstekorrel gesloten is, kun je ze niet zomaar uitknijpen. Probeer je dat wel, dan beschadigt de huid eromheen en kan het bolletje in de huid blijven zitten, wat tot ontstekingen kan leiden.

Effectieve verwijdering van gerstekorrels kan worden gedaan door een huidspecialisten van AERDE. Met een steriel naaldje wordt een klein gaatje gemaakt in de huid, waarna de gerstekorrel kan worden verwijderd. Laat dit altijd door een gespecialiseerd professional doen, ook vanwege de hygiëne.

Stoor jij je aan de gerstekorrels in je gezicht? Wij helpen je graag, en verwijderen de gerstekorrels snel en effectief. Dat kan ook tijdens je gezichtsbehandelingen!

Liefs Annemiek,
Huidspecialist en eigenaresse AERDE Huidinstituut