Huidproblemen veroorzaakt door STRESS

huidproblemen versus stress

STRESS, één van de grootste boosdoeners voor huidproblemen. Teveel stress verstoort je hormoonbalans. Het werkt daardoor ook direct op je huidconditie. Denk hierbij aan aan rode vlekken, acné of een doffe vale huid, en zelfs vroegtijdige huidveroudering. Alle reden om goed om te gaan met stress, en je bijnieren en schildklier goed in de gaten te houden.

Kortdurende stress is geen probleem, daar is je lichaam tegen bestand. Je cortisolniveau stijgt tijdelijk, geeft je een energieboost en helpt je met de stresssituatie om te gaan. Echter geeft chronische stress een continue verhoogt cortisolniveau, met als gevolg dat je minder goed slaapt, en overdag moe bent. We putten uit, je bijnieren redden het niet om steeds zoveel cortisol aan te maken, je schildklier gaat dit compenseren en zal op lange termijn gaan vertragen. En dus raak je hormonaal uit balans.

Belangrijk voor een gezonde huid: Goed omgaan met stress!

1. Stressmanagement
Waar komt je stress vandaan? Wat kun je eraan doen? Is het werk gerelateerd, of geeft je privé situatie je stress?

2. Zorg voor ontspanning
Zorg ervoor dat je regelmatig ontspant, dat kan met een goed boek, yoga of een heerlijke wandeling of een ontspannende massage. Als het maar zonder je telefoon of televisie is!

3. Slaap je voldoende?
Ga op tijd naar bed, zodat je aan voldoende nachtrust komt. Ga eens wat eerder naar bed. Veel slapen maakt je mooi!

4. Beweeg extra
Ga meer bewegen, maak een flinke wandeling of lange fietstocht, het doet wonderen voor je stress niveau. En doe je dat samen met een vriend of vriendin, ook sociale contacten geven je energie.

5. Eet gezond:
Eet voldoende en vooral gezonde vetten want cortisol wordt gemaakt uit cholesterol. Dat kan ook met het Omega-3 supplement. Voorkom teveel koolhydraten en suikers, en ik hoef het je vast niet te zeggen; matig het gebruik van alcohol, frisdrank en koffie!

De-Stress dus!

Liefs Annemiek,
Eigenaresse AERDE Huidinstituut