Make-up die blijft!

Met permanente make-up kunnen bijvoorbeeld wenkbrauwen worden verfraaid, een potloodje is dan niet meer nodig. Ook eyeliners, lipliners, fulllips en rouge kunnen permanent geplaatst worden.

Permanente make-up lijkt op tatoeëren maar is anders: Een tatoeage wordt in het onderhuidse bindweefsel geplaatst en is echt permanent. Permanente make-up zit in de lederhuid en is eigenlijk niet echt ‘permanent’: Door ultraviolet licht, natuurlijke huidvernieuwing en wrijving vervaagt de pigmentatie na 1 – 4 jaar.

Permanente make-up wordt in 2 tot 3 behandelingen aangebracht. Eerst worden persoonlijke wensen, vorm en kleur van het pigment besproken en wordt de correctie op de huid getekend. Bevalt het ‘ontwerp’, dan wordt pigment ingebracht. De make-up is eerst iets donkerder maar na vier dagen wordt deze lichter omdat de opperhuid het pigment gedeeltelijk afstoot. Hierdoor ontstaan kleine korstjes/schilfers. Hierna is de pigmentatie iets te licht, dus volgt een tweede behandeling. Hierbij kunnen vorm en kleur gecorrigeerd worden, net als bij de derde behandeling.

Er zitten minstens 3 weken tussen de behandelingen omdat de opperhuid dan helemaal is vernieuwd. Het gewenste resultaat is meestal na de derde behandeling bereikt waarna de make-up 1 tot 4 jaar blijft zitten.

Het aanbrengen van permanente make-up kan een beetje pijnlijk zijn. De huid kan verdoofd worden met lidocaïne-prilocaïnecrème, die in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. De crème moet 1 uur voor de behandeling worden aangebracht, rond de ogen door een deskundige. De verdoving maakt de huid ongevoeliger en rustiger waardoor de cliënt minder voelt en de aanbrenger beter kan werken.

Gelukkig mag permanente make-up niet door iedereen worden aangebracht: Er is een officieel diploma van de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, de ANBOS. Daarnaast kunnen diploma’s behaald worden bij opleidingsinstellingen.

Pigmenten die allergische reacties kunnen veroorzaken of schadelijk kunnen zijn, zijn verboden. De Landelijke Vereniging voor Hygiëne en Veiligheid (LVHV) en GGD controleren op het veilig en hygiënisch aanbrengen van de make-up. Of iemand dit mag, blijkt uit een certificaat dat in de behandelruimte aanwezig is. Dit certificaat bewijst dat de salon aan alle eisen voldoet. De GGD houdt bij welke salons een vergunning hebben volgens de LCHV code. Deze vergunning moet elke twee jaar opnieuw aangevraagd worden.

Voor vragen  en aanvullende informatie ben ik (permanent) beschikbaar.
Annemiek van Aerde
Aerde Schoonheidinstituut BV

Top