Hoogstwaarschijnlijk het meest besproken beauty skincare item: Zon en SPF. We hebben een paar feiten én fabels voor je op een rijtje gezet:
Hoe hoger de SPF, hoe beter
FABEL; Het gaat om de frequentie waarmee een SPF wordt aangebracht, niet enkel de hoogte van de factor. Wij adviseren wel altijd een SPF 30 of 50 te gebruiken, en breng deze elke twee uur opnieuw aan. Nog een feitje: personen die een hoge SPF gebruiken, zijn geneigd minder vaak en minder goed te smeren. Hierdoor loopt men alsnog meer risico op huidproblemen. Gebruik dus voldoende SPF (een halve theelepel crème voor het gezicht, jazeker!) en smeer je om de twee uur opnieuw in.
Als de zon niet schijnt, hoef ik me niet in te smeren
FABEL; Ongeveer 83 procent van de uv-stralen komt dagelijks door de wolken, zowel in de zomer als in de wintermaanden. Bewolking zorgt dus nauwelijks voor bescherming en de uv-stralen bereiken dus écht je huid. Dus ook op bewolkte dagen kan jouw huid een SPF gebruiken om de schadelijke invloeden te voorkomen.
Als ik me insmeer met een SPF, dan word ik niet bruin
FABEL: Wanneer je met een SPF in de zon gaat, word je geleidelijker, gezonder en veiliger bruin. Het zal wellicht iets langzamer zijn, maar je bruine teint komt vanzelf. Je zult minder snel verbranden waardoor je ook geen negatieve schade opbouwt of gaat vervellen. Geloof mij, je huid, en jijzelf, zijn je over tientallen jaren dankbaar voor het smeren van een SPF.
En wil je snel een zongebruinde teint, gebruik dan een bruin-zonder-zon product.
Je krijgt een vitamine D-tekort als je je insmeert
Geen feit, geen fabel, lees verder … Het klopt dat de aanmaak van vitamine D een beetje wordt tegengehouden bij het gebruik van een SPF. Onderzoeken laten zien dat mensen die zich erg goed insmeren niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen. En je kunt nog steeds een vitamine D-tekort hebben als je veel in de zon komt. Factoren zoals genetische aanleg, leeftijd, leefstijl en huidtype zijn bepalend of de aanmaak van vitamine D makkelijk gaat. Ons advies is om niet te lang onbeschermd in de zon te gaan, gebruik bij een tekort liever een vitamine D-supplement.
Met één keer smeren ben ik de hele dag beschermd
FABEL: Het is echt onmogelijk om met één keer smeren de gehele dag beschermd te zijn. Het kan bovendien niet, want de mate van bescherming is afhankelijk van je huid, je bezigheden en de sterkte van de zon. Bovendien zit er in een product dat pretendeert dat 1x per dag insmeren voldoende is, weinig bescherming tegen UV-A-straling. En die is verantwoordelijk voor huidveroudering. Het is belangrijk om bij blootstelling aan de zon elke twee uur te smeren. Onder invloed van de zon, de zuurgraad van je huid, contact met je huid en noem maar op, neemt de kwaliteit en dus de bescherming van je SPF af. Smeer daarom regelmatig bij.
Wist je dat er ook een SPF-poeder is zodat je kunt bijsmeren, lees poederen, zonder een vette laag, witte waas of vette handen te krijgen?
Voorbereiden op de zon doe je door eerst onder de zonnebank te gaan
FABEL – FABEL – FABEL: Vermijd de zonnebank alsjeblieft. Een zonnebank bevat relatief veel UV-A-straling. En door UV-A-straling veroudert je huid extra snel. Het bruine kleurtje biedt je nauwelijks bescherming tegen de zon. Het beste kun je je huid voorbereiden op de zon door je huid in goede conditie te brengen en te houden. Versterk je huidbarrière, zorg voor hydratatie van binnenuit en van buitenaf met bijvoorbeeld hyaluronzuur. Zorg voor antioxidanten in je voeding en in je skincare. Platinum lotion van Forlle’d is een van onze favorieten.
Ook binnen is het belangrijk om een SPF te smeren
FEIT: Wist je dat UV-A-straling door glas gaat? Velen weten dit niet. Achter glas zul je ook niet verbranden omdat je van UV-A niet verbrandt. Je krijgt dus geen seintje van je huid, echter krijg je van UV-A wel vroegtijdige huidveroudering en pigmentvlekken. Het is dus heel belangrijk om ook binnen een SPF te gebruiken.
Blauw licht van je computer, telefoon, iPad en televisie geven ook huidschade! Nóg een reden om goed te smeren met een SPF!
Nog vijf tips van ons als huidexpert:
1. Vind je het lastig om te bepalen of je je moet insmeren? Check de UV-index op je telefoon, die vind je bij de weer-app. Bij een UV-index van 3 of hoger, smeer je dan in.
2. Vergeet decolleté en handen niet mee in te smeren. En de randjes van je oren!
3. Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur, en draag beschermende kleding en een zonnehoed.
4. Huidschade door de zon is makkelijker te voorkomen dan nadien op te lossen. Overmatig zon veroorzaakt huidschade die niet meer te genezen is.
5. Zorg voor een SPF-product in je handtas zodat je nooit onverwachts zonder bescherming de zon ingaat.
Wil je meer informatie over welke zonbescherming het beste bij jouw huid past? Wij informeren je graag.